Test Peiling gesloten
Wat is STEM100PROCENT

FAQ

Hoe moet ik mijn stem verdelen? / Is het de bedoeling dat ik mijn favoriete coalitie stem?
Gebruikelijk is dat je op je favoriete coalitie stemt. Echter hoe meer je jou stem verdeeld hoe lager de percentages van deze verdeelstukjes worden. M.a.w. stemmen op je minder favoriete partij(en) zal ten koste gaan van het percentage dat je kunt besteden aan je favoriete partij(en).
Wij gaan er in ieder geval van uit dat jij de partijen waarop je stemt graag in de coalitie ziet. Of dat je favoriete coalitie is laten we in het midden.
 
Wat zijn de nadelen van mijn stem in 100 stukjes te verdelen?
Hoe meer je jou stem verdeeld hoe kleiner de percentages van de verdeelstukjes en des te minder invloed deze kunnen hebben.
 
Wat is het verschil tussen tactisch stemmen en STEM100PROCENT?
Tactisch stemmen kan bijvoorbeeld betekenen dat je op een kleine partij stemt omdat je ervan uit gaat dat toch voldoende mensen op misschien jou meer favoriete grote partij stemmen met de hoop dat beide in de coalitie komen. STEM100PROCENT geeft jou juist de mogelijkheid je stem te verdelen over deze kleine en grote partij naar wens. Hierdoor ben je misschien minder geneigd om 100% tactisch te stemmen. Tactisch stemmen blijft natuurlijk mogelijk met STEM100PROCENT.

Waarom kan ik alleen op partijen stemmen en niet op politici?
Vooralsnog is het alleen mogelijk om op partijen te stemmen. Zodra de lijsten van politici voor de eerstvolgende verkiezingen bekend zijn gaan wij onze best doen om het mogelijk te maken om op politici stemmen mogelijk te maken.

Kan ik 100% stemmen tijdens de echte verkiezingen?
Vooralsnog is het met ons kiessyteem niet mogelijk om 100% te stemmen. Als er genoeg stemmen binnenkomen op STEM100PROCENT zullen we het mogelijk maken om collectief te stemmen. Het idee hierbij is dat STEM100PROCENT jou gaat laat weten wat je moet gaan stemmen tijdens de echte verkiezingen. Uiteraard zal onze suggestie altijd op een partij zijn waarop je hebt gestemd op onze site.

Voorbeeld: Stel persoon A en B stemmen beide 50% VVD en 50% D66 op STEM100PROCENT. Wat zullen A en B stemmen tijdens de echte verkiezingen? STEM100PROCENT zal ervoor zorgen dat persoon A als stemadvies VVD krijgt en persoon B als stemadvies D66. Zo kan de VVD of D66 niet ten onrechte 2 stemmen krijgen.